KAĞIZMAN UZUN ELMASI
Kağızman, Kars ilinin bir ilçesidir.
Aras Nehri yatağında,
verimli topraklara sahip, ılıman iklimiyle ilçe, yüksek dağlar arasında, tarım
yapmaya elverişli coğrafi konuma sahiptir. Kars'a 76, Iğdır'a 96, Erzurum'a ise
150 km uzaklıktadır. Kağızman 1972 km²'lik bir alana sahiptir.
Yükseklik farklılıkları ilçe içinde fazladır. Bu yükseklikler 1100–1600 m arasında
değişmektedir. Kuzeyinde Kars merkez ve Selim, doğusunda Tuzluca, Digor,
batısında Sarıkamış, güneyinde ise Ağrı merkez ile komşudur. Aras vadisindeki
bir birikinti kesiti üzerinde yerleşmiş durumdadır. Kağızman’ın çoğu illerde ve ilçelerde tanınan bir
meyvesi de Uzun Elma’dır. Bu elmayı Nahçivan taraflarından muhacir olarak
Kağızman’a gelen Selesker Şerif icat edip aşıladığı için “Şerif’in Elması” olarak da bilinmektedir.
Kağızman zıraat odası Genel sekreteri Ramiz
SU elmanın tatlı ve sulu olduğuna değinerek, “Kağızman ilçesi dışında
hiçbir yerde yetişmiyor. Uzun elma, ilçeye özgü tadı ve kokusu olan ender bir
lezzettir.
Elma ağacının bir kavak ağacı gibi uzadığını, meyve verince
dallarının aşağı sarktığını ve meyvelerinin 12 santimetre uzunluğunda 6
santimetre eninde olduğunu şekli
itibarıyla “uzun elma” olarak adlandırılan ilçeye özgü bir meyvedir” Hasat ayı Ekim’de yapılmaktadır. Bu elma
Nisan ayının sonuna kadar dayanıklıdır
zıraat odası olarak uzun elmanın markalaşması için çaba gösterdiklerini
söyledi
Bu
elmanın adı Kağızman’da bağcılığı icat eden Şahbudak’tan kalmıştır. Şabudak’ın ad verdiği bu elma önceleri Şahın
Elması olarak adlandırılmış olup sonradan Şah Elması şekline bürünmüştür.
Şahindere Mahallesi’nin adı da bu kişiden kalmıştır.
Şah Elması’nın ağacı yüksek ve geniş olup dayanıklı bir ağaçtır. Meyveleri
beyaz-al renginde olup iridirler. Dayanığı kışın ortalarına kadardır.
Kağızman’da yetişen meyvelerden Kayısı
(Abrıgoz) ilçeye muhacirler tarafından getirilmiştir. Aşılı Erik olarak
yetiştirilen Arbıgoz fidanları ve aşısı çevre köylere ve Iğdır’a kadar
yayılmıştır.Kağızman’da Has Erik diye de bilinen Abrıgoz-Kayısı ilk olarak
Çin’de Han sülalesinin ilk dönemlerinde yetiştirildiğini Çinli tutsakların
bunları Hindistan’a soktuğunu, kayısının oradan da İran’a yayılarak İsa’dan
sonra birinci yüzyılda Roma İmparatorluğuna ulaştığını; kayısı erken olgunlaşan
bir meyve olduğu için, “APRİCOT” (kayısı, zerdali) kelimesinin “PRECOCİOUS”
(ERKEN GELİŞMİŞ)KELİMESİ İLE AYNI Latince kökten geldiğini; “Apricot”
kelimesinin başında ki “A” harfinin yanlışlıkla bir etimoloji hatası olarak
eklendiği bilinmektedir.
Kağızman’da
Abrıgoz’un haricinde Ağcanebat, Ham Erik, Has Erik, Şekerpare, Beyaz Erik gibi
kayısılarda bulunmaktadır. Abrıgoz ise yaz ve güz Abrıgozu olarak iki çeşit
üretilir.Kayısı Kağızman’da geçim kaynaklarından birini oluşturmuştur. Başta
İstanbul, Ankara, Bursa, Trabzon olmak üzere çeşitli
illere
pazarlanmaktadır.Kayısı kurusundan Aşça/Açma yapılmaktadır. Bu Açma’ya KAK’da
denilmektedir. Kurutularak satışı yapılmaktadır.Kayısı Şenlikleri 1968’den bu
yana aralıklarla yapılmaktadır.